De gezichten achter Jobtimiser:
Ted Koch

Ted Koch, Jobtimiser

Wanneer je aan een ATS denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan een computergestuurde tool en de gemakken die het je biedt. Dat er achter al deze geautomatiseerde technieken ook daadwerkelijk levende mensen zitten, zou je daarin bijna vergeten! We mogen dan een passie voor software en techniek hebben, dat betekent niet dat wij bij Jobtimiser geen waarde hechten aan persoonlijk contact met onze klanten. Integendeel, we vinden het fijn om snel met je te kunnen schakelen en werken graag aan een lange termijn samenwerking. Uiteraard is het daarin fijn als wij niet alleen weten wie jij bent, maar jij ook wie wij zijn. Daarom zullen we ons in een paar losse artikelen afzonderlijk aan je introduceren. 

Waar we in de vorige post Jan Veerman aan je voorstelden, richten we vandaag de spotlight op Ted Koch, mede oprichter van Jobtimiser. Met zijn achtergrond in de elektrotechniek en ICT is hij de drijvende kracht achter de software van Jobtimiser. Naast sleutelen aan software en computers, houdt Ted zich ook bezig met het door hem opgezette Malaika Kids, waarmee hij kinderen in Tanzania ondersteunt. Wie is dit veelzijdige persoon en hoe is hij bij Jobtimiser betrokken geraakt? 

Kan je jezelf in één zin omschrijven?
“Ik ben een doorzetter die niet bang is om van de geplaveide paden af te wijken, omdat het andere inzichten en oplossingen biedt.”

Hoe is het idee ontstaan om Jobtimiser op te richten?
“In 2010 was het speelveld van de recruiter verdeeld in verschillende soorten systemen die niet of slecht met elkaar communiceerden en/of enorm kostbaar waren. Denk aan ATS’en, vacaturebanken, CV-databases, sollicitanten tools, social media, et cetera. Ons concept was om de functionaliteit van die verschillende systemen te integreren in één systeem en het voor een betaalbare prijs bereikbaar te maken voor het MKB.”

Waar komt jouw passie voor software en ICT vandaan?
“Mijn achtergrond ligt eigenlijk in de elektronica, maar dat werd steeds meer computer gebaseerd. Tijdens mijn opleiding kreeg ik steeds meer met computers te maken en dat vond ik interessant vanwege de ongekende mogelijkheden die automatisering gaf. Al snel zag ik in hoe het processen kon ondersteunen, verbeteren en vereenvoudigen. Ik heb veel systemen ontworpen die bedrijven uit ineffectieve ingesleten paden heeft gehaald, waardoor de werkzaamheden vereenvoudigd en versneld zijn.”

Kun je iets vertellen over Malaika Kids en jouw rol hierin?
“De liefde heeft mij naar Tanzania gebracht. Tijdens mijn eerste bezoek aan dit land zag ik met eigen ogen hoe kinderen hier op straat leefden. Ik besloot toen iets te willen doen. Terug in Nederland heb ik een groepje mensen bij elkaar gebracht en twee maanden later hadden we de eerste tien kinderen van straat gehaald. Inmiddels hebben we een Reception Home, een Familieondersteuningsprogramma en een uniek kinderdorp gebouwd. Op dit moment hebben we 185 kinderen onder onze hoede en door de jaren heen ruim 500 kinderen geholpen.”

Is de recruitment wereld volgens jou veranderd in de laatste jaren en hoe speelt Jobtimiser hierop in?
“Jazeker. In de afgelopen jaren is er meer nadruk op de persoonlijke ervaring van de sollicitant komen te liggen. Het sollicitatieproces wordt steeds vaker gezien als onderdeel van de presentatie en uitstraling van het bedrijf. Het moet duidelijk, overzichtelijk en professioneel zijn. Mensen zijn tegenwoordig gewend aan dashboarden en laagdrempelig contact. Zo ook sollicitanten. Jobtimiser speelt hierop in door voor iedere sollicitant een sollicitatiepagina te creëren waarop alle informatie en communicatie terug te vinden is. En door middel van een chat-functie kunnen direct vragen worden gesteld aan de recruiter.”

Waarom zou ieder bedrijf – ongeacht de grootte – volgens jou een ATS moeten gebruiken?
“Er bestaat de discussie over het aantal vacatures per jaar dat een bedrijf moet hebben voordat Jobtimiser interessant wordt. Uit eigen ervaring bleek dat een ATS bij slechts één vacature in de twee jaar al handig kan zijn, omdat het ondersteunt in een proces dat je niet dagelijks uitvoert. Het helpt bij het maken van de keuze waar je het beste kunt posten en maakt het gezamenlijk beoordelen met de andere bestuurders super eenvoudig en overzichtelijk. Wanneer dezelfde vacature na verloop van tijd opnieuw open komt te staan, is het natuurlijk helemaal appeltje-eitje. In een paar klikken is het account weer geactiveerd, de vacature gekopieerd en gepubliceerd. Alles binnen twee minuten.”

Wat is je grootste ambitie?
“Ik ben niet iemand met grote ambities. Ik hou van het ontwerpen en maken van mooie dingen. Mooie dingen die bij voorkeur het leven vereenvoudigen. Dat kan in softwareoplossingen zijn, maar ook in meubilair of smarthome oplossingen. Jobtimiser is een heel mooi systeem en eenvoudig in gebruik. Ik hoop dat heel veel mensen dit zelf gaan ervaren.”

Waarin onderscheidt Jobtimiser zich volgens jou van andere ATS’en?
“Het onderscheid zit in de hoeveelheid functionaliteiten die op zeer eenvoudige wijze beschikbaar zijn voor de gebruiker. Het feit dat we vrijwel geen gebruikersvragen krijgen en dat nieuwe gebruikers gemiddeld in zeven minuten hun eerste vacature hebben gepost op meerdere vacaturebanken en sociale media onderschrijft dit voor mij.”

De voordelen van Jotimiser zelf ervaren? Neem contact met ons op!